At være en sund mor

Ulækre lækre smøger

Et par måneder før jeg blev med gravid med Vigga, holdt jeg op med at ryge. Ja jeg røg. Klamme, ildelugtende, dræbende, helt vidunderlige elskede cigaretter. Vel og mærke de mildeste man kan få fingrene i, men til gengæld røg jeg mange. Jeg holdt op, fordi det er usundt og fordi jeg gerne vil være en rask, stærk og sund mor så længe som overhovedet muligt. Jeg elskede at ryge og kan stadig få lyst til en smøg. Jeg kan blive helt misundelig og snuse ekstra meget ind, når jeg går forbi en person på gaden, der lige har tændt en helt frisk smøg. Giv mig det der tobak NU!

Men samtidig føler jeg mig lettet over ikke længere at være slave af nikotin og meget glad for, at jeg tog et aktivt (sundheds)valg og nu kan kramme mine unger uden at bekymre mig om, om jeg stinker af gamle skodder. For det gjorde jeg. Bekymrede mig om rygning ift. min rolle som mor. Jeg har aldrig være en af de forældre, der røg i smug og Oscar har set mig ryge mange cigaretter. Og egentlig tror jeg også sagtens, at man kan være en fin rollemodel for sine børn selvom man ryger. Jeg bander også. Det er ikke ensbetydende med, at mine børn gør/må det, Dobbeltmoralsk? Ja måske? Men jeg tror på, at man godt kan lære sine børn at gøre “det rigtige”, selvom man nogen gange selv træder ved siden af.

Vægttab, kost og motion

Jeg er ikke en ung mor (kun af sind) og jeg føler mig forpligtiget til at passe så godt som muligt på mig selv, så jeg kan være en stærk og sund mor for mine børn så længe som muligt. Og det betyder altså, at jeg f.eks. har måtte droppe de der hyggelige usunde smøger. Jeg vil også gerne lære mine børn, hvad en sund livsstil, i mine øjne, inkluderer og det betyder altså sund varieret kost og motion. Hvad det ikke inkluderer, er alle de overflødige kilo jeg slæber rundt på efter rygestop og en graviditet og derfor har jeg nu kickstartet projekt “Farvel deller”.

Farvel deller – den første uge

Jeg havde en snak med min sundhedsplejerske, da man jo ikke anbefaler for hurtigt vægttab, når man ammer😩. Noget med at alle de affaldsstoffer der bliver frigivet, går i modermælken. Hun anbefalede ca. 1/2 kg om ugen, hvilket jeg ikke helt er tilfreds med. Men altså så må det jo bare tage længere tid.. hmrff!

Jeg følger ikke nogen slankekur eller tæller kalorier, men har skåret sukker og hurtige kulhydrater fra (brød, ris, pasta og kartofler). Jeg har gjort det mange gange før og kender min krop. Det tager mig ca. 3-4 dage, før min krop har vænnet sig til det. og i dette tidsrum kan jeg være lidt plaget af både humørsyge (a la premenstruella) og hovedpine. Derefter forsvinder sukkertrangen mere og mere, men jeg har da stadig lyst til at kaste mig over det sprøde kernebrød fra Lagkagehuset, som Skægget lige har bragt hjem 🙈

Indtil videre tror jeg, at det er en fin strategi ikke at tælle kalorier eller gå på decideret kur, men på et tidspunkt skal jeg nok være lidt mere striks i forhold til mit indtag af fede oste og hjemmelavede sukkerfri bounty. Jeg har pt. været sukkerfri i over en uge, men røg i den store lede sukkergryde igår, da jeg var til fødselsdag. Og nej jeg gik ikke amok i varm kakao, slikskåle og brunsviger. Vi snakker om to kerneboller, et lille stykke chokoladekage og måske 3-4 vingummier. Men hold nu kæft hvor fik jeg ondt i maven. Det er vildt hvad man kan vænne sin krop til. Idag er jeg fluks tilbage til min chiagrød, nudelfrie wokret – og ostesnacks 😜

Første vægttjek

Faktisk er der nu gået 10 dage og jeg vejede mig i morges for lige at tjekke, om jeg er på rette spor med kosten. Det ville jo være lidt nitte hvis mine anstrengelser, viste sig at være forgæves. Jeg har tabt mig 1,3 kg på 10 dage (på trods af sukkergryden igår), men ved jo også udemærket godt, at det altid går hurtigst i starten. Og så skal jeg jo faktisk helst holde mig på 1/2 kg pr. uge grundet amning, selvom jeg har lyst til at give den fuld skrald, så de første 5 kg. rasler af.

Jeg kan skrive side op og ned om kost, men nu er Vigga vågnet og det går sgu lidt langsomt med en hånd. Jeg vil løbende opdatere på “Farvel deller” her på bloggen og måske sniger der sig et par favoritopskrifter med i processen. Håber I vil heppe på mig 😘

Kommentér

Navigate