Stor barnevogn vs. kombivogn

Hvad skal man vælge?

Da vi fik Oscar købte vi en kombivogn fra Emmaljunga. Den gang var jeg slet ikke i tvivl om det skulle være barnevogn vs. kombivogn. Vi købte Nitro city og en city bag (barnevognskasse), der kunne klikkes på stellet og vi har været super glade for begge dele.

nitro city bag

Den eneste ting jeg var lidt ked af, var at Oscar voksede ud af barnevognskassen virkelig hurtigt (tror det var allerede da han var 4-5 mdr.) og derefter brugte jeg en voksipose i klapvognsdelen. Det føltes bare ikke helt ligeså trygt og hyggeligt som kassen. Til gengæld var voksiposen 10 gange lettere at have med sig, når man skulle til svømning, mødregruppe osv. Det er her mit dilemma barnevogn vs. kombivogn er opstået. Hvis man køber en stor barnevognskasse, er der jo plads til en voksipose i den og derfor slår man to fluer med et smæk. Til gengæld er det en noget større vogn at navigere rundt med mellem hundelorte og ind og ud af bus og tog.

Jeg har kigget på en del forskellige vogne og bliver mere og mere forvirret. Dog vil jeg sige, at jeg har følgende præferencer ift. funktioner:

  • Den skal have drejehjul.
  • Man skal kunne vende klapvognsdelen begge veje.
  • Den skal være let at slå sammen.
  • Punktérfrie dæk – livet er for kort til flade dæk.
  • Den skal ikke være FOR stor.

Jeg er meget begejstret for de små kompakte vogne – især fordi vi bor i København K, hvor de fleste fortorv er rimelig smalle og der altid er virkelige mange mennesker på gaden. Så mine favoritter p.t. er Bugaboo Buffalo, Emmaljunga NXT90 kombivogn eller Emmaljunga duo Edge. En grund til ikke at vælge Edge, skulle være, at den er utrolig lig vores gamle vogn og jeg kunne egentlig godt tænke mig at prøve noget andet, selvom jeg var fan. Jeg kan godt lide at barnet sidder højere oppe i de mere kompakte klapvogne som Bugaboo. Skægget synes ikke om de der vogne ” hvor barnet hænger og svæver i luften” (som han kalder det), men nu har han jo sagt, at det er mig der må bestemme – nok mest fordi han ikke rigtig gider at tage stilling til alt det der babyudstyr. Det er fair nok.

Bugaboo Buffalo

Opbevaring på styret: Grunden til at jeg meget hurtig har afskrevet den populære Bugaboo Cameleon, er fordi man ikke må hænge noget på styret. Ikke så meget som et net eller en pusletaske og det synes jeg simpelthen, er for upraktisk. Jeg ved, hvor rart det er at have tingene lige ved hånden og jeg gider ikke skulle hive en taske frem fra varekurven, hver gang jeg skal bruge en sut, klud, snack, solbriller osv. På Buffaloen er der sat kroge på hver side af vognen, der hver kan tage 3 kilo, så ialt kan man altså hænge 6 kilo på styret.

bugaboo-buffalo-special-edition-stroller-escape-44 bugaboo-buffalo-special-edition-stroller-escape-45

Skumhjul: Buffaloen har større hjul end Cameleon, hvilket gør det lidt nemmere at køre terræn (læs: brosten) hvilket vi har en del af i vores hood. Og så er det jo punkterfri dæk.👍

Barnevognskasse: Kassen har et indre liggemål på 83 cm, hvilket ikke er meget, men trods alt større end andre små barnevognskasser der ligger på mellem 76-79 cm. Desuden er den lidt bredere i hovedenden, så barnet har en smule mere plads.

Klapvognsdel: For mig er det afgørende, at klapvognsdelen kan ligges helt vandret og denne har 3 forskellige indstillinger. Bugaboo har den ergonomiske form med et “knæk” til benene. Det har jeg ikke nogen erfaring med, men tænker det sikkert er fint. Det eneste minus er, at man så ikke kan ligge en voksipose med bæreplade i klapvognen. Men til gengæld kan man ret let klikke hele klapvognsdelen af og der er et håndtag, så den er til at bære på. Jeg tænker bare på alle de situationer, hvor man kommer hjem med en sovende baby og de vågner det sekund du løfter dem op af klapvognen. I stedet for at “være fanget” på gaden med klapvogn indtil baby vågner, er det fedt, at man kan slæbe hele delen med op i lejligheden. Så kan Mor nemlig også få sig en lille lur mens der er ro – og slæberiet betragter jeg som gratis workout 😶

Falmede farver: Måske har I set, hvor falmede Bugaboos sorte kalecher bliver. Ifølge Bugaboo skyldes det, at de ikke tilsætter de kemikalier, der er med til at holde på farven og hvis man sammenligner med den produktion, der laves til f.eks. Spanien, hvor de ikke er kemiforskrækkede, er der ingen falmede farver der. Jeg er nu helt med på at undgå unødige kemikalier, men det er da lidt ærgerligt, at en klapvogn der koster så mange penge, hurtigt bliver slidt at se på. Desuden sker det ikke for Emmaljunga og de ligger altid nr. 1 sammen med Odder i Forbrugerrådet Tænks test af kemikalier i barnevogne. Der er noget der ikke hænger sammen… Nå men anyway så kan man bestille sin barnevogn i en anden farve end sort og hermed undgå den falmede farve!

Emmaljungas NXT90: Den kan mere eller mindre det samme som Buffalo, men her er der kun et liggemål på 76 cm i barnevognskassen og det er altså ikke meget. Jeg synes det er virkelig mange penge at give for en barnevognskasse, som man kun kan bruge i måske 4-5 måneder. Men sådan er det jo altså desværre med det meste babygrej.

nxt90w NXT kasse

Favoritten: Som I jo nok kan fornemme, har jeg i løbet af min skrivende proces (har været lidt lang tid om dette oplæg) fået set mig mere og mere varm på den kompakte kombivogn. Det giver simpelthen bedst mening ift. vores boligforhold og behov og måske investerer jeg i en stor gammel barnevogn, der kan stå på tagterrassen hele vinteren, så lillesøster kan tage lure i den, de dage vi bare er hjemme og ikke på farten.

I det hele taget er jeg nok størst fan af Bugaboo Buffalo. Nem at slå sammen/folde ud, fylder ingenting, vejer ikke alverden og så synes jeg, at det er fedt at den fås i så mange forskellige farver. Selvom sort kan være praktisk synes jeg altså, at det er en smule trist med alle de sorte barnevogne. Den eneste ting jeg ikke er stor fan af, er prisen. 8999,- for basis modellen (men så får du også regnslag med😂). Emmaljunga koster det samme, så det ville ikke gøre nogen forskel at vælge den i stedet for.

Da jeg går all in for genbrug og bæredygtighed, har jeg selvfølgelig kigget på dba.dk. Men jeg synes altså, at folk er lidt grådige og kræver for meget for deres brugte vogn. Den billigste jeg kan finde koster 6000 kr og er tre år gammel (med falmet kaleche😉). Så kan det jo bedre betale sig at købe en ny med fuld garanti. Hermed har du en spritny vogn i lige den farve du ønsker og hvis man efter 3 år kan sælge den til 6000 kr. har det kostet dig 3000 kr. at have en helt ny vogn – siger det bare. Jeg synes bare, at det er super ærgerligt, for det burde kunne betale sig at købe brugte ting – også til sit barn og med mindre der er tale om designermøbler, der har en helt anden levetid, synes jeg personligt at man som minimum slår 40-50 % af prisen med mindre ens ting er næsten nye. Er det bare mig der er helt ved siden af?

Jeg tror da godt at vi kan finde 9000 kr i babybudgettet til en spritny vogn, men jeg vil da 10 gange hellere købe en brugt vogn til 4-5000 og så bruge de resterende penge på en weekendtur eller en ekstra uges barsel – det har for mig større værdi end en skinnende ny klapvogn og jeg er ret sikker på at lillesøster er enig og ikke går op i falmede farver eller lidt rust på hjulene.

Håber I kunne bruge mine overvejelse/research til noget. Jeg tror selv jeg fandt svaret på dilemmaet barnevogn vs. kombivogn, men jeg vil alligevel meget gerne høre jeres råd og erfaringer med henholdsvis det ene og det andet – og med brug af Bugaboo Buffalo – ny eller brugt 😉. Det ville være skønt tak!

Kommentér

Navigate